Zeker zijn van een veilige speelomgeving

Zeker zijn van een veilige speelomgeving

‘Mijn hond bijt niet’. Mijn moeder zei vroeger ook dat ik niet met vuurwerk speelde, maar dat deed ik toch. Te vaak krijgen ouders en hondeneigenaren dit excuus nadat een agressieve hond heeft aangevallen. Er vinden zo’n 400 hondenbeten per dag plaats. Hond-hond, maar ook hond-mens. Tussen 1982 tot 2006 vonden er per jaar 150.000 bijtincidenten plaats, waarbij gemiddeld één keer per jaar iemand overleed. Recentere cijfers ontbreken helaas. Maar afgaand op de berichten die ik de afgelopen dagen van plastisch chirurgen en hondeneigenaren ontving, is er nog steeds volop reden voor grote zorgen.

Iedereen moet zeker kunnen zijn van een veilige omgeving. Je moet niet de neiging hebben je kind op te tillen als je een hond ziet naderen. Noch moet je hoeven twijfelen als er een aangelijnde hond voor de supermarktingang zit. Helaas is dat voor veel mensen nu wel het geval. De zogenaamde vechthond (o.a. pitbullachtige) komt de laatste jaren steeds vaker voor in het straatbeeld. Deze honden worden niet vals geboren, maar bepaalde rassen zijn in de loop der jaren wel gefokt op agressieve eigenschappen die we in een druk land als Nederland niet kunnen gebruiken.

Je moet niet de neiging hebben je kind op te tillen als je een hond ziet naderen.

Voormalig PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam kwam daarom afgelopen jaar met een lijst van hoog-risico-honden en een hele set maatregelen. Zo moeten gemeenten een muilkorf- en aanlijnplicht kunnen invoeren. En iedereen die een vechthond heeft, zou een verplichte cursus moeten volgen om er zekerder van te zijn dat de opvoeding goed gaat.

Wij blijven er daarom op aandringen dat de minister de regie neemt en ieder kind zeker kan zijn van een veilige omgeving.

Ik sprak hierover met minister Carola Schouten in de Tweede Kamer. Zij is een stuk terughoudender. Zo vindt ze het verplichten van cursussen op voorhand overbodig, en wil ze meer informatie over welke honden agressiever zijn dan andere. Tegelijkertijd laat ze de noodzaak van een centraal meldpunt om deze informatie te verkrijgen, compleet over aan de gemeenten. De PvdA heeft hier zorgen over, en ziet liever dat de minister nú voorzorgsmaatregelen neemt. Wij blijven er daarom op aandringen dat de minister de regie neemt en ieder kind zeker kan zijn van een veilige speelomgeving.