Minister, er is veel meer nodig bij de politie…

Minister, er is veel meer nodig bij de politie…

Het lijkt wel een slechte grap. Ongeveer twee maanden nadat we werden opgeschrikt door de moord op advocaat Derk Wiersum wordt in Amsterdam een rechercheteam, dat gespecialiseerd is in de aanpak van georganiseerde misdaad, opgeheven.

Reden: een gebrek aan politiemensen. En hetzelfde probleem zien we ook in de rest van Nederland. Het kabinet was gewaarschuwd, maar houdt zich doof.

Vierentwintig uur per dag zorgt de politie voor onze veiligheid. Maar ze zijn met te weinig.

Politiemensen staan iedere dag in de frontlinie voor onze veiligheid. Vierentwintig uur per dag zorgt de politie voor onze veiligheid. Maar ze zijn met te weinig. Er zijn te weinig agenten voor de noodhulp. Aangiftes – ook van ernstige zedenzaken – blijven op de plank liggen. Steeds vaker moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden. Tussen de veiligheid op straat, de beveiliging op grote evenementen of de aanpak van georganiseerde criminaliteit.

Deze criminaliteit ondermijnt onze democratische rechtsstaat.

Tegelijkertijd worden de grote drugsbendes steeds gewetenlozer. Ze kopen allerlei panden in de stad op, zetten boeren onder druk om hun plantages te huisvesten en vermoorden iedereen die in hun weg staat. Niet alleen maar andere criminelen, maar ook onschuldige familieleden of advocaten. Dat er soms onschuldige slachtoffers bij vallen doet hen niks. Deze criminaliteit ondermijnt onze democratische rechtsstaat.

Het kabinet lijkt niet door te hebben hoe groot de problemen zijn.

De verbazing was al groot toen het kabinet in september aankondigde dat de politie er dit jaar niks bij kreeg. De verbazing was nog groter toen na de moord op Derk Wiersum minister Grapperhaus een aparte drugsunit aankondigde, maar die wilde gaan vullen met agenten die nu nog andere politietaken vervullen. Het kabinet lijkt niet door te hebben hoe groot de problemen zijn.

Er is meer geld nodig en taken moeten worden geschrapt.

Tijdens het debat over de veiligheids-begroting deze week heb ik voorgesteld 52 miljoen vrij te maken voor de drugseenheid, zodat dit niet ten koste gaat van andere politietaken. Maar er is veel meer nodig. De politievakbonden luiden vandaag ook de noodklok. Er is meer geld nodig en taken moeten worden geschrapt. Tijd dat het kabinet de ogen opent en onze politiemensen in staat stelt hun werk goed te doen.