Minimumloon is minimumloon, óók voor mensen met een arbeidsbeperking

Minimumloon is minimumloon, óók voor mensen met een arbeidsbeperking

“Er ligt een akkoord waarbij gewone, normale burgers er écht op vooruit gaan”, zei Mark Rutte tijdens de presentatie van het regeerakkoord. Dat is opmerkelijk, want werknemers met een arbeidsbeperking gaan er bepaald niet op vooruit.

Sterker nog: ze gaan er op achteruit. De loonkostensubsidie die het in dienst nemen van arbeidsbeperkten moet stimuleren, wordt namelijk snoeihard afgeschaft. Deze buitensporige bezuiniging van 0,5 miljard euro zorgt ervoor dat mensen straks onder het minimumloon gaan werken. Terwijl het kabinet goed zorgt voor topinkomens en multinationals, staan kwetsbare groepen in de kou.

De loonkostensubsidie zorgt ervoor dat mensen met een arbeidsbeperking, die zelf niet volledig het minimumloon verdienen, dit loon toch uitbetaald krijgen wanneer zij gaan werken. Om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, ontvangen zij een subsidie van de gemeente. Een prima regeling die ervoor zorgt dat arbeidsgehandicapten een fatsoenlijk inkomen ontvangen.

Rutte maakt van de bijstand het nieuwe minimumloon en dat is beneden alle peil.

De regering wil de loonkostensubsidie nu vervangen door loondispensatie. Bij loondispensatie ontvangt de werknemer een klein deel salaris van de werkgever, en moet hij daarnaast zelf een uitkering aanvragen bij de gemeente. Met deze aanvulling kan het zomaar zijn dat mensen onder het minimumloon uitkomen. Bovendien bouwen zij geen pensioen op en hebben zij geen recht op een uitkering bij werkloosheid (WW) of arbeidsongeschiktheid (WIA). Het kabinet maakt dus een eind aan het minimumloon, een rechtstreekse aanval op de beschaving. Wij vinden dat ronduit asociaal. Werknemers met een arbeidsbeperking moeten volwaardig mee kunnen doen: ook voor hen moet werken lonen.

De bezuiniging op arbeidsbeperkten is een klap in het gezicht van deze mensen. Mensen die werken dienen minimaal het minimumloon te verdienen. Het heet niet voor niets: minimumloon. Rutte maakt van de bijstand het nieuwe minimumloon en dat is beneden alle peil. Deze bezuiniging moet daarom direct van tafel, er is geen enkele rechtvaardiging voor. Tijdens het debat over de begroting (20 december a.s.) zullen we dit voorstel samen indienen.

Invoering van de loondispensatie zorgt er bovendien voor dat arbeidsbeperkten levenslang in de uitkering blijven zitten. Er komt voor hen vrijwel geen uitzicht op enige groei. Zij krijgen hiermee een aparte positie binnen het bedrijf. Een volwaardig plek binnen een organisatie blijft een wensdroom voor arbeidsbeperkten. Wij vinden dat iedereen volledig moet kunnen meedraaien binnen een bedrijf en geen aparte positie dient te krijgen. Alle werknemers verdienen waardering en zekerheid.

Wanneer iemand tijdelijk meer gaat werken, kan het zijn dat enorme bedragen terugbetaald moeten worden.

Het verlies van inkomen is niet het enige waar werknemers met een arbeidsbeperking mee te maken krijgen. Ook de volledige administratie komt bij hen terecht. Dit is een voorbode van ellende. Wanneer iemand tijdelijk meer gaat werken, kan het zijn dat enorme bedragen terugbetaald moeten worden. Dit vergroot de kans op schulden, terugvorderingen en loonbeslag bij mensen die vaak toch al in een kwetsbare positie zitten.

Wij zijn niet de enigen die dit voorstel niet zien zitten. Ook werkgevers en wethouders geven aan dat dit plan contraproductief zal uitpakken. Wanneer mensen namelijk meer gaan werken, zullen zij niet meer gaan verdienen. Hiermee vervalt elke prikkel om te gaan werken.

Wij zeggen: werknemers met een beperking verdienen gelijke waardering en gelijke beloning. Dat betekent minimaal het minimumloon. Deze ordinaire bezuiniging op kwetsbare mensen in tijden van overvloed is ondoordacht en buitengewoon schadelijk. Wij willen dat dit plan van tafel gaat. Pas dan gaan normale Nederlanders er inderdaad op vooruit.

Gijs van Dijk (PvdA)
Jasper van Dijk (SP)
Linda Voortman (GroenLinks)