Met een zwaar beroep kan je niet langer wachten…

Met een zwaar beroep kan je niet langer wachten…

Na jarenlang hard werken, wil je in goede gezondheid kunnen genieten van je oude dag. Tijd doorbrengen met vrienden of met de kleinkinderen. Maar voor veel mensen die al op jonge leeftijd zijn begonnen en zwaar werk doen wordt dit steeds lastiger.

Ze moeten steeds langer doorwerken en vrezen hun pensioen niet in goede gezondheid te halen. Van het kabinet moeten ze nog even geduld hebben. Maar als je op je 15de al begonnen bent met werken, kan je niet langer wachten.

In het pensioenakkoord van juni 2019 is er afgesproken dat mensen drie jaar eerder kunnen stoppen met werken. Er is toen 800 miljoen euro beschikbaar gekomen. En met de uitwerking van het pensioenakkoord is daarbij nog eens 200 miljoen euro bij gekomen. Vakbonden en werkgevers hebben sindsdien niet stilgezeten. Er zijn afspraken gemaakt bij de vleesverwerkende bedrijven, in de bouw en in de thuiszorg om er voor te zorgen dat mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen. Tot zover het goede nieuws.

De afspraken uit het pensioenakkoord blijven voor hen een papieren werkelijkheid.

Want die 1 miljard die nodig is om mensen hun welverdiende pensioen te geven blijft tot 1 juni 2021 stof te vergaren op de plank. Minister Koolmees stelt allerlei onderzoeken en voorwaarden om dit geld te kunnen gebruiken om daadwerkelijk eerder te stoppen met werken. Hierdoor moeten mensen om wie het gaat voorlopig nog doorwerken. De afspraken uit het pensioenakkoord blijven voor hen een papieren werkelijkheid.

Ik denk dan aan Co. Al 40 jaar werkt hij “aan het vlees”. Hij is begonnen voordat je op de brommer mocht. Hard en zwaar werk, waarbij vele collega’s al eerder arbeidsongeschikt raakten. Voor hem – en voor vele anderen – moet er nu eindelijk iets geregeld worden.

Stel het geld dat er is beschikbaar.

Daarom heb ik een duidelijke boodschap voor de minister Koolmees: stel het geld dat er is beschikbaar. Zorg dat mensen zoals Co echt drie jaar eerder met pensioen kunnen. Morgen debatteert de Tweede Kamer hierover. Ik wil dat dit geld vanaf 1 januari 2021 beschikbaar komt, zodat bouwvakkers, politieagenten, verzorgenden en de mensen aan het vlees echt zeker kunnen zijn van een onbezorgde oude dag.