Mensen zijn slachtoffer van een schuldenindustrie

Mensen zijn slachtoffer van een schuldenindustrie

Koop uitzichtloze schulden op!

De eerste weken van het nieuwe schooljaar zijn begonnen. Een tijd van verwachtingsvol vooruitkijken. Maar er zijn ook altijd kinderen die naar school gaan in een te korte broek. Die niet mee gaan op schoolreisje. Waarbij het maar de vraag is of er voldoende eten is thuis. Kinderen waarvan de ouders problematische schulden hebben.

Mensen zijn slachtoffer geworden van een schuldenindustrie

Je ziet het niet altijd, maar het is een groot en groeiend probleem in Nederland. Anderhalf miljoen huishoudens – een op de vijf – heeft risicovolle of problematische schulden. Minstens een gezin in elke straat. Ze hebben gemiddeld 14 schuldeisers, en een schuld van 43.000 euro.

Vaak begint het als een klein probleem. Een rekening van een web-winkel die niet betaald is. Een schuld aan de belastingdienst die je even uitstelt. Maar voor je het weet woekeren die schulden boven je hoofd. Boete op boete volgt. Deze mensen zijn slachtoffer geworden van een schuldenindustrie. Door de incassokosten kan een schuld van 500 euro al snel oplopen tot een bedrag van 1250 euro. Een gigantisch bedrag als je toch al geen geld hebt voor leuke dingen. Deze mensen worden permanent achtervolgd door gemiddeld wel veertien deurwaarders, die elk moment beslag kunnen komen leggen op je koelkast.

Hun kinderen verdienen een leven als gewoon kind

De rijkdom van Nederland werkt verplichtend. We moeten ervoor zorgen dat ook deze mensen weer volop mee kunnen doen. Dat ze er zeker van kunnen zijn dat ze een toekomst kunnen bouwen. Daarom ben ik, samen met vele vrijwilligers, een Armoede-offensief begonnen. Vandaag lanceer ik samen met de ChristenUnie een eerste voorstel om uitzichtloze schulden over te kopen, zodat ze nog maar een schuldeiser hebben. Vandaag gaan we daar in het debat op aandringen bij de staatssecretaris.

Dat biedt mensen de rust om te werken aan een oplossing, en weer vooruit te kunnen kijken. Want deze mensen verdienen een leven vrij van schulden. En hun kinderen weer een leven als gewoon kind.

Wil je op de hoogte blijven over onze acties zoals het Armoede-offensief, en uitnodigingen ontvangen om mee te denken of helpen? Meld je aan voor de PvdA Nieuwsbrief 👇