Europa kan misstanden in de Rif niet negeren

Europa kan misstanden in de Rif niet negeren

Een ziekenhuis met basiszorg, een school in het dorp en perspectief op een baan; de eisen van de protestbeweging in het Rifgebergte (Marokko) beperken zich tot de basisprincipes van een menswaardig bestaan.

Op de demonstraties, die veelal vreedzaam van aard zijn, reageren de Marokkaanse autoriteiten echter met harde hand. Sinds mei 2017 zitten er honderden mensen – waaronder kinderen – vast zonder uitzicht op een proces, en hebben velen verklaard te zijn mishandeld. Bovendien nemen steeds meer Riffijnen de boot of waterscooter naar Spanje, het dichtstbijzijnde Europese land.

De EU heeft zich vooralsnog niet uitgesproken over de demonstraties en misstanden in het gebied, wat onbegrijpelijk is. Europa heeft als ‘goede buur’ namelijk een verplichting, die wij momenteel niet naleven. Als PvdA hebben we het afgelopen anderhalf jaar wel al vaker aandacht voor de situatie gevraagd en aangedrongen op acties, maar dat lijkt niet voldoende. Om die reden hebben wij vandaag een brief gestuurd naar EU-buitenlandchef, Federica Mogherini, om aan te dringen op een dialoog met de Marokkaanse autoriteiten.

Personen die vreedzaam demonstreren horen niet thuis in de gevangenis, en kinderen horen op school.

Onder Marokkaanse Nederlanders met familie in de Rif is er terecht groeiende bezorgdheid en boosheid. Personen die vreedzaam demonstreren horen niet thuis in de gevangenis, en kinderen horen op school. De Riffijnen verdienen datgene waar ze voor strijden: een menswaardig bestaan.