Een nieuw zwart hoofdstuk in de Syrische oorlog

Een nieuw zwart hoofdstuk in de Syrische oorlog

Van jonge jongens tot stokoude mannen die geen wapen meer konden tillen. Letterlijk iedereen uit een nabijgelegen Koerdisch dorp had zich gemeld bij de in noord-Irak gelegerde Nederlanders.

Dat vertelden ze mij toen ik daar drie jaar geleden op bezoek was. Ze wilden hun dorpen bevrijden en Islamitische Staat verslaan. Dat was ook de inzet van de Koerden in Syriƫ.

Afgelopen weekend is er na acht jaar oorlog een nieuw zwart hoofdstuk opengeslagen in de Syrische oorlog. Het onverhoedse vertrek van de Amerikanen en de brute aanval van Erdogan brengen alles aan het wankelen. Meer dan honderdduizend mensen zijn opnieuw op de vlucht geslagen. IS-strijders die door de Koerden gevangen werden gehouden zijn ontsnapt, met de kans dat ze naar Europa komen. Er is nieuw leed, angst en verdriet. Bij de Koerden in het gebied, en bij alle burgers die onder het geweld zuchten. De beelden uit het gebied zijn hartverscheurend.

Erdogan moet zijn troepen terugtrekken en zijn invasie stoppen.

Wat moet onze reactie zijn? Vanuit Nederland en vanuit de EU? Erdogan moet zijn troepen terugtrekken en zijn invasie stoppen. Om hem te dwingen moet Europa eensgezind een wapenembargo afkondigen, de militaire samenwerking beeindigen en scherpe economische sancties afkondigen. We moeten opkomen voor de mensen die in het nauw geraakt zijn. Noodhulp bieden aan de mensen ter plekke.

En we kunnen niet toestaan dat ontsnapte jihadisten daar de buurt opnieuw onveilig maken of naar Europa trekken. Van het kabinet verwacht ik een eerlijke en rationele afweging of het vanuit veiligheid beter is te wachten tot een eventuele berechting daar of om een speciale faciliteit te bouwen om hier te kunnen berechten voor de gruwelijke misdaden die zij hebben begaan.

De offers die de Koerden mede voor onze veiligheid hebben gebracht zijn enorm en zij verdienen dan ook onze steun.

Na de opkomst van het kalifaat waren het de Koerden die in Noord-Irak en Syriƫ vochten tegen IS. Door hun weerstand kon een deel van de yezidis gered worden van de berg Sinjar. Door dorpen terug te veroveren lieten ze zien dat IS kwetsbaar was. De offers die zij mede voor onze veiligheid hebben gebracht zijn enorm en zij verdienen dan ook onze steun. De Turkse bevolking heeft legitieme zorgen over de bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen die zij al jaren opvangen en over de veiligheid aan haar zuidelijke grens. Maar de Koerdische kwestie kan alleen met dialoog worden opgelost, niet met nieuw wapengekletter.