Een eerlijke kans voor starters die op zoek zijn naar een huis

Een eerlijke kans voor starters die op zoek zijn naar een huis

Het moment dat je de sleutel van je eerste huis krijgt. Voor het eerst een plek die echt helemaal van jou is.

Waar je begint met studeren of juist een gezin gaat stichten. Een plek waar je thuis bent. Dat is iets waar we allemaal naar verlangen. Het laat zien dat een huis veel meer is dan een beleggingsobject. Wonen is veel meer dan een markt.

Wonen is veel meer dan een markt.

Maar op veel plekken in Nederland is het voor vooral jonge mensen bijna onmogelijk om die sleutel van het eerste huis te krijgen. De vraag is groot en het aanbod klein. Beleggers, speculanten en huisjesmelker domineren. In Amsterdam, Groningen, Enschede, Den Haag en Amstelveen wordt meer dan één op de tien huizen door beleggers opgekocht. In Maastricht zelfs één op de vijf! En er is al een gigantisch tekort aan betaalbare woningen en aan studentenkamers. De markt bepaalt alles.

De vraag is groot en het aanbod klein. Beleggers, speculanten en huisjesmelker domineren.

Dat moet anders. Je wil zeker zijn van een fijne en betaalbare woning. Want wonen is een recht, geen ‘leuke investeringskans’ voor het grote geld. Daarom hebben wij vier maatregelen om om woningen weer terug te winnen op het grote geld:

  1. De belasting die je betaalt bij het kopen van een huis – de overdrachtsbelasting – moet voor starters worden afgeschaft. Dat betalen we door diezelfde belasting te vervijfvoudigen voor iedereen die een tweede, derde, vierde of honderdste woning koopt.
  2. Het Groningse model met verhuurvergunningen moet landelijk worden ingevoerd. Gemeenten kunnen dan boetes opleggen aan huisjesmelkers die zich niet aan de regels houden en vergunningen intrekken.
  3. Een ‘huisjesmelkerstaks’: een extra belasting voor iedereen die meer dan tien huizen bezit.
  4. Als je verhuurt via AirBnB moet er gewoon netjes btw en toeristenbelasting betaalt worden, waarmee geïnvesteerd kan worden in een fijne buurt.

Je wil zeker zijn van een fijne en betaalbare woning.

Met deze plannen geven we bewoners meer controle over hun steden en geven we starters een eerlijke kans. Want je wilt zeker van een betaalbare woning. Van een plek waar je thuis ben.