Bezorgers vs. multinational

Bezorgers vs. multinational

Strijd voor een baan met zekerheid bij Deliveroo nog niet beslecht.

Uurloners die onzeker werk doen en mogen hopen net boven het minimumuurloon uit te komen. Wij vinden het onbegrijpelijk dat dit in Europa mogelijk is.

Een onzeker salaris, beperkt verzekerd zijn voor pech tijdens het werk en geen pensioen op het moment dat je van je oude dag wil gaan genieten. Niemand wil dit, want een baan zonder zekerheid vreet aan mensen. Toch kan de Britse multinational Deliveroo vrijwel ongehinderd haar gang gaan als kampioen onzeker werk in Europa. De maaltijdbezorger maakte deze week goede sier door een ongevallenverzekering voor haar fietskoeriers aan te kondigen, maar daarmee is de schijnconstructie die het bedrijf heeft opgetuigd niet ten einde.

Riders in België, Spanje, Duitsland, Italië en Nederland strijden daarom al enige tijd tegen Deliveroo. Dit is een ongelijke strijd. Bezorger Sytze is een rechtszaak tegen Deliveroo gestart omdat hij, zoals hij gewend was, gewoon in loondienst wil blijven. Jongeren versus gelikte managers en juristen. Het enige dat deze bezorgers willen is: zeker zijn van een inkomen, doorbetaling als ze een keertje ziek zijn en bescherming tegen willekeur bij ontslag. Wij steunen Sytze en de andere bezorgers in deze ongelijke strijd en zij behoren gewoon een salaris en bescherming te krijgen.

De Britse multinational Deliveroo kan vrijwel ongehinderd haar gang gaan als kampioen onzeker werk in Europa.

Deze week probeerde Deliveroo de publieke opinie te paaien met een ongevallenverzekering voor al haar bezorgers. Los van het feit dat dit allang geregeld had kunnen zijn, is dit enkel en alleen een manier om minder slechte verhalen over Deliveroo in de krant te hebben. Pure mooipraterij om te verbloemen dat Deliveroo al haar bezorgers tot zelfstandigheid heeft gedwongen. Jongeren die urenlang moeten wachten op een order in de hoop dat ze wat geld kunnen verdienen en als ze niet goed presteren worden ze uitgesloten van een nieuwe opdracht.

Alle lasten voor de bezorgers en de lusten voor Deliveroo.

Wij vinden het onbegrijpelijk dat dit in Europa mogelijk is. Uurloners die onzeker werk doen en mogen hopen net boven het minimumuurloon uit te komen. Alle lasten voor de bezorgers en de lusten voor Deliveroo. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Om nog meer winst te kunnen maken, zoekt Deliveroo de mazen van de wet op.

In het Regeerakkoord staan goede voorstellen voor bestrijding van schijnzelfstandigheid, maar Rutte III doet vooralsnog niets. Zo blijft handhaving door de Belastingdienst uit. Met als gevolg dat de bezorgers van Deliveroo nog steeds als schijnzelfstandigen op de fiets zitten. En dit geldt niet alleen voor Nederland, maar voor veel Europese lidstaten waar de maaltijdbezorger actief is.

In het Regeerakkoord staan goede voorstellen voor bestrijding van schijnzelfstandigheid, maar Rutte III doet vooralsnog niets.

Deliveroo blijft zo haar gang gaan, wetende dat concurrerende bezorgdiensten, met bezorgers in loondienst, daardoor kopje onder gaan. Zo wordt de race naar de bodem steeds zichtbaarder. Daarom moet er tegen de boeven van de arbeidsmarkt opgetreden worden, want meer multinationals hebben deze constructie tot kunst verheven heeft.

Het enige dat de bezorgers van Deliveroo willen is zeker zijn van een vast inkomen, pensioen en bescherming tegen willekeurig ontslag. Onze oplossing? Pak schijnzelfstandigheid aan. Leg de elementen voor schijnzelfstandigheid vast in (Europese) wetgeving en handhaaf deze ook. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om criteria als het werken voor slechts een opdrachtgever, onredelijke opgenomen concurrentiebedingen en het niet kunnen meenemen van beoordelingen naar andere bezorgdiensten. Alleen zo kan David uiteindelijk winnen van Goliath.