Bescherm vrouwen die gestalkt worden

Bescherm vrouwen die gestalkt worden

Op 18 december werd de 16-jarige scholiere Humeyra vermoord. Op klaarlichte dag op haar schoolplein in Rotterdam. Een schokkende moord. En vandaag bleek uit onderzoek dat die moord voorkomen had kunnen worden. Het is een harde en tegelijk ontzettend verdrietige conclusie.

Een op de vijf vrouwen krijgt ooit te maken met stalking.

Voor de familie is dat moeilijk te verteren. Ik wil hen ten eerste veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd. Maar hoe treurig ook: Humerya is niet de eerste en helaas ook niet de laatste die gestalkt en bedreigd werd door haar ex. Een op de vijf vrouwen krijgt ooit te maken met stalking.

Het gevoel dat je niet meer veilig over straat kan beperkt je vrijheid.

En dat is voor al die vrouwen bijzonder ingrijpend. Het gevoel dat je niet meer veilig over straat kan beperkt je vrijheid. In je eigen hoofd ben je altijd gegijzeld door je ex. Dan wil je dat gesteund wordt. Dat gebiedsverboden gehandhaafd worden. Dat de politie, OM en de bevoegde instanties er alles aan doen om je te beschermen.

De veiligheid van de vrouw moet voorop staan.

We moeten ervoor zorgen dat het niet opnieuw zo mis kan gaan. Bij stalken en bedreiging moet de eerste prioriteit altijd zijn de vrouw te beschermen. In deze zaak is er teveel afgewacht en weggekeken. Niemand had de duidelijke regie. De minister moet nu maatregelen nemen om het niet alleen op papier, maar ook in de praktijk te verbeteren. De veiligheid van de vrouw moet voorop staan.